četvrtak, 1. listopada 2009.

BIJELA BLUNA (Sula bassana)




Bijela je bluna morska morska ptica vretenasta tijela i dugačkih krila. To je pernati lovac na ribe harpunom ,to jest kljunom koji je oblikovan kao bodež. Na plijen se obrušava brzp poput strijele.Najveća ptica sjevernog Atlantika , bijela bluna, tipična je ptica ronilica koja roni obrušavanjem. Život u golemim gnjezdaškim kolonijama spomena je vrijedna predstava. Te su blistavobijele ptice vrlo bučne.

Ponašanje
Bijela je bluna ponajprije morska ptica sjevernog Atlantika. Njezina se današnja populacija od oko 200.000 gnjezdaških parova uglavnom zadržava u priobalnim vodama. Bijele su blune nazamjetnije u razdoblju gniježđenja. Tada se skupljaju na travnatim obalnim obroncima ili na ravnim otocima. Kolonije su različite veličine, a mogu obuhvaćati od deset do nekoliko tisuća parova. Izvan razdoblja gnijezđenja bijela je bluna mnogo manje društvena. Na moru se hrani i odmara, a do obale dolazi samo za ružna vremena ili kada slijedi jata riba. Katkada se pojavljuje u skupinama. Neke-osobito mlade ptice-sele se u smjeru juga, u područja s toplijom klimom: na zapadu stižu do Floride, a na istoku do Gvineje Bisau. U proljeće se ptice koje su spremne na gniježđenje, vraćaju u svoje gnjezdaške kolonije. Bijela bluna leti dubokim jakim zamasima koji se izmjenjuju sa kraćim fazama jedrenja. Ona može održavati pravac čak i usred jakih vjetrova.

Razmnožavanje
Bijele blune žive u trajnome braku, a također se vjerno vraćaju na prijašnja gnjezdilišta. Ona se nalaze na ptičijim stijenama, nepristupačnim kamenitim hridima ili na malenim, nenastanjenim otočićima. Mužjak se u proljeće vraća na hridi. Prije nego što mu se pridruži partnerica, on najprije mora nanovo obilježiti granice staroga teritorija. Mužjak koji se prvi put gnijezdi, osigura si novo gnjezdište pa ženku privede kimanjem i protezanjem glave. Mužjak bijele blune gradi gnijezdo od trave i perja koje pomiješa sa zemljom i izmetom. Oba partnera sjede na jednome jedinom jajetu oko 44 dana. Kada se izleže, malenome brzo naraste paperje. Hrani se ribom koju roditelji probave i koju uzima gurajući im kljun duboko u ždrijelo. Nakon nekoliko mjeseci sam roni i u moru traži hranu, no tek nakon četiri godine dobije perje odrasle ptice.




Hrana i lov
Bijela je bluna poznata po svojim spektakularnim lovnim metodama. Ona je majstor u ronjenju obrušavanjem-s velike se visine pusti da padne u vodu. Leti iznad mora na visini do 40 metara, ugleda kakav cilj pa se napola priljubljenim krilima obruši. U trenutku kad uroni glavom okrenutom prema naprijed, već je postigla tako veliku brzinu da potone još nekoliko metara. Pri tome može dosegnuti dubinu od petnaest metara. Bluna hvata plijen kljunom koji je na rubovima nazubljen te ispliva na površinu i tek ga onda jede. Svako ronjenje traje od pet do dvadeset sekundi. Druge metode lova jesu koso obrušavanje s male visine te površinsko ronjenje nakon što opati plijen. Glavni plijen bijele blune jesu ribe dugačke do trideset centimetara.

Jeste li znali ?
-Bijela bluna ima veliku vrećicu na grlu i vratu. Te grlene vrećice služe za ublažavanje udaraca o površinu vode pri ronjenju obrušavanjemsati.
-Kada roni, bijela bluna zatvori nozdrve pa joj voda i njih ne prodire
-Kada podižu mlade, bijele blune katkad hranu traže daleko od gnjezdaške kolonije, ponekad se udaljavaju više od 6000kilometara. Kada se bijela bluna u potrazi za ribom, uputi na takav pohod, putovanje može trajati do trinaest sati.

Dužina: 87-100 cm
Raspon krila: 165-180 cm
Težina: 2,4-3,5 kg
Životni vijek: 16-20 godina
Raspon krila: 165-180 cm

Nema komentara:

Objavi komentar