četvrtak, 1. listopada 2009.

PUMA (Felis concolor)




Puma,koja je još poznata kao kuguar ili planinski lav, mačka je koja se vrlo lako prilagođava različitim staništima. jednako se dobro osjeća u snijegom prekrivenim brdima i u tropskoj kišnoj prašumi.Dugačka i vitka puma vrlo je jaka. Velike životinje ,poput jelena, može oboriti jednim udarcem ili ugrizom. Iako je većina puma crvene ili smeđe boje, boja krzna može varirati. Krzno puma koje žive u Patagoniji često je crvenosivo ili srebrnosivo...
Životni prostor
Pume žive na različitim staništima počevši od hladnih šuma na sjeveru Kanade, preko kamenitih, rascjepkanih planinskih područja SAD-a pa do tropskih kišnih šuma Brazila. U Argentini žive u pampama, a područje rasprostranjenosti proteže im se do južnog vrha Južne Amerike. Viđaju se na raznim nadmorskim visinama,od mora pa sve dovisokih planina (do 4500 metara). Izvan razdoblja razmnožavanja pume žive u špiljama, procijepima između stijena te u gustoj vegetaciji,a u manjoj mjeri u nekoj trajnoj nastambi. Iako te spretne divlje mačke očigledno dobro podnose ekstremne temperature, zimi napuštaju planine.

Hrana i lov
Pume su tipični mesojedi koji plijen love iz zasjedu ujutro i u sumrak. U područjima u koja ljudi ne zalaze, pume odlaze u lov i tijekom dana. Puma se,poput drugih mačaka, šulja do plijena, a ako je potrebno, kreće u potjeru za njim. Tada životinji skoči na leđa pa je odmah ubije ugizom u vrat zubima koji su oštri poput bodeža. Puma je tako jaka da nakon toga plijen odnese u gubici ili ga, ako je riječo većoj životinji odvuče. Područja na kojima pume love ,mahom su velika. Sve što se na njima nudi, pume love, počevši od miša pa do losa. No, nacijelom području rasprostranjenosti jeleni čine njihov glavni izvor hrane (do 75 posto). U predjelimau kojima nema jelena, pume love i trgaju sve životinje koje mogu svladati, a to mogu biti i domaće životinje. Iako su pume izvanredni skakači i vrlo dobri trkači na kratke udaljenosti, u lovu se vrlo brzo umaraju. Ako neka životinja preživi prvi napad pume, u normalnim okolnostima ima vrlo dobre izglede da umakne. Pume su samotnjaci; pripadnicima svoje vrste miču se sa puta i samo u rijetkim prilikama s njima dijele svoje lovno područje. Svoj teritorij obično ne brane, a jednako se tako ne upuštaju u osvajanje tuđih područja.

Razmnožavanje
Područja mužjaka pume mogu se preklapati s područjima na kojima žive ženke; mužjaci na taj način vide kada su ženke spremne na parenje. To može biti u bilo koje vrijeme tijekom godine, iako pume u Sjevernoj Americi mladunce kote mahom krajem zime ili početkom proljeća. Razdoblje parenja traje dva tjedna. Za to vrijeme mužjaci i ženke prekidaju uobičajeni samotnjački način života pa zajedno love i spavaju. Ženka pažljivo potraži odgovarajuće skrovito mjesto između stijena ili u kakvoj špilji te donese na svijet od dva do šest mladunaca. Mladunci su u skrovištu dok ih druge životinje ne otkriju. Kada se okote, oni su slijepi, a krzno im je prekriveno mrljama koje se izgube tek u dobi od šest mjeseci. Majka ih doji oko tri mjeseca, no meso počinju jesti već u dobi od šest tjedana. Iako već nakon nakon devet mjeseci mogu sami ići u lov, u normalnim prilikama majku slijede dvije godine. Često nakon toga razdoblja mladunci ostaju zajedno sa drugom braćom još nekoliko mjeseci.

Puma i čovjek
Puma je prije bila rasprostranjena po cijeloj Sjevernoj,Srednjoj i Južnoj Americi. Danas je na mnogim dijelovima svojeg nekadašnjeg područja rasprostranjenost istrebljena, dok je njezino preživljavanje u većini područja ozbiljno ugroženo. Glavne krivce treba tražiti među uzgajivačima stoke koji je nasumce ubijaju jer napada telad i krave. Pume su u nekim područjima iskorijenjene da bi se zaštitila divljač. Nakon toga se divljač na takvim mjestima nekontrolirano razmnožavala, i to u tolikoj mjeri da su ih jeleni pasući opustošili pa više nije bilo dovoljno hrane za sve brojniju populaciju.

Jeste li znali ?
-Područje na kojemu obitavaju pume veće je od područja rasprostranjenosti bilo kojeg sisavca zapadne hemisfere.
-ovisno o životnom prostoru pume se veoma razlikuju po veličini; najmanje su u tropskim područjima.
-puma je poznata po velikoj snazi i okretnosti. Jednim skokom može preskočiti udaljenost od sedam metara, a katkada i dvostruko toliko.
-puma koja se mahom skriva na stablu u gustome lišću, može skočiti u vis preko pet metara. Često se nakon toga uzvere još više da bi imala dobar pregled. Katkada se s visine od 20 metara baci na tlo ,a da se pritom ne ozlijedi.
visina do ramena: 65-75cm
dužina tijela: 110-160cm
dužina repa: 65-80cm
težina: 36-90kg
životni vijek:do 18 godina




Nema komentara:

Objavi komentar