petak, 6. kolovoza 2010.

OBIČNI KAMELEON (chamaeleo chamaeleon)





Kameleon se od ostalih životinja iz razreda gmazova razlikuje po tome što svako oko može zasebno okretati te na taj način istodobno gledati dvije različite slike.

Hrana i lov
Kameleon je majstor u prikrivanju. On može mijenjati boju pa se tim svojstvom koristi da bi se stopio s okolišem. Dok oči okreće u svim smjerovima, kameleon stoji na grani gotovo nepomično sve dok ne ugleda odgovarajući obrok. Tada se primakne lovini puzajući polagano pa strelovitom brzinom izbaci jezik ciljajući životinju ljeplivim vrhom. Potpuno ispruženi jezik jednako je dugačak kao i tijelo gmaza. Kameleon se prikriva ne samo zato da ga nebi otkrile životinje koje lovi, već i zato da se zaštiti od neprijatelja.

Razmnožavanje
Kameleon živi kao samotnjak pa se sa drugim kameleonima sastaje samo u razdoblju parenja. Mužjak predano čuva svoj teritorij s kojeg potencijalne suparnike tjera tako što pluća napuhne zrakom pa se nadme. Životinje se pare na drveću: jaja se nakon kopulacije oplode u tijelu ženke. Ženka tek krajem ljeta kada polaže jaja, silazi s drveća ili grmlja koje joj pruža zaštitu. Tada u podnožju kakva drveta nađe neko sunčano mjesto pa na njemu položi do 30 jaja koja pokrije zemljom. Najon toga se vraća na drvo, a jaja prepusti njihovoj sudbini. U jajetu se mladi kameleon, kao i mlade ptice, razvija hraneći se žumanjkom. Iz jajeta izlazi sljedećeg proljeća, a lupinu probija pomoću posebnog šiljatog zuba. Kada se izleže, mladi kameleon izgleda kao minijaturno izdanje svojih roditelja. No tlo je opasno mjesto pa je njegov prvi zadatak popeti se na drvo i zaštititi se. Gore visoko među granama kameleon počinje loviti svoj prvi obrok. Tada, ne mičući se, čeka na kakvoj grani koju obuhvati prednjim i stražnjim udovima, a rep kao peti ud, dodatno omota oko grane, čime postiže još bolju stabilnost.

Obrana
Sposobnost prikrivanja mijenjanjem boja važna je za kameleona ne samo kao pomoć u lovu; to je ujedno i njegova jedina obrana. Kameleon ne mijenje boje tako spektakularno kao što je recimo pretvaranje crne u bijelu boju. Svaki kameleon prekriven je bojama koje su pribljižno prilagođene bojama staništa. Kameleon mijenja boje sukladno izmijeni svijetla i sjene koje utječe na boje okoliša. Ispod prozirnog sloje kože kameleon ima crvene i plave pigmentne stanice koje se nalaze na reflektirajućim plavim i bijelim slojevima. Ispod njih se nalčazi još jedan sloj smeđih pigmentnih stanica. Do promjene boje dolazi kada se pigmentne stanice povećaju ili smanje pa se reflektiraju kao različita mješavina boje.

Posebne prilagodbe
Sposobnost mijenjanja boje nije jedino posebno obilježje kameleona. Kameleon može, kao i čovjek, fokusirati jedan cilj ili svako oko zasebno okretati i na taj način dobivati dvije različite slike, zahvaljujući čemu je u velikoj prednosti kada lovi ili bježi pred neprijateljem. Kameleonova pluća i rebra smještena su tako da je njegovo tijelo vrlo usko. To obilježje u kombinaciji s bojama tijela koje su gotovo identične bojama okoliša, kameleona čine gotovo nevidljivim. Usto je i njegov jezik posebno oblikovan. Koža je u kameleona ljuskava, a on je tijekom rasta s vremena na vrijeme obnavlja-ne samo kožu tijela već i onu na kapcima . Dugački mu je rep oblikovan za hvatanje.

Jeste li znali?
-prvi su gmazovi nastanili Zemlju prije 200 milijuna godina i permu, posljednjem periodu palezoika
-neki kameleoni na glavi nose "ukras", a istočnoafrički Jacksonov kameleon ima čak tri uočljiva roga
-kada se njime ne služi kameleon smota rep
-od svih je kameleona obični kameleon vrsta koja živi najsjevernije.Sve druge vrste žive u Africi, na Bliskome istoku, na Madagaskaru, u Pakistanu,Indiji i Šri Lanki

Dužina glave i tijela: 20-30cm
Dužina repa : 20-30cm
Dužina jezika: 20-30cm

Nema komentara:

Objavi komentar